Biografie

Gerard Joling wordt op 29 april 1960 geboren in Alkmaar, maar groeit op in Schagen.

Vanaf jongs af aan wil Gerard al aan de slag met zijn grote passie: muziek. Helaas lukt het op dat moment nog niet om door te breken bij het grote publiek. Hij besluit daarom om zich in te schrijven bij een bureau voor modellen en dansers. Gerard figureert daardoor onder andere in de videoclips van Earth & Fire en de Dolly Dots en loopt diverse modeshows.

Toch laat hij de liefde voor muziek niet los. In 1985 doet Gerard mee aan de ‘Soundmixshow’ van Henny Huisman. Hij komt in de finale en wordt derde met het nummer ‘Crying’ van Don McLean. Dankzij dit programma wordt hij bekend bij het grote publiek en scoort gelijk in datzelfde jaar hits als ‘Love Is In Your Eyes’ en het welbekende ‘Ticket To The Tropics’ waarmee hij zelfs een nummer één hit scoort.

Na deze periode brengt Gerard zijn album ‘No More Bolero’s’ uit in zowel Nederland als het buitenland. Dit album staat wekenlang op nummer één in diverse landen. Ook internationaal verwerft Gerard hierdoor zijn bekendheid. Het is mede daarom dat hij in 1988 wordt gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met ‘Shangri-La’. Met dit nummer eindigde hij als negende.

Gerard zijn succes is niet meer weg te denken uit de muziekbranche: hij wint bijvoorbeeld de award voor ‘Best Selling Dutch Artist’ op de ‘World Music Awards’ in Monaco en ook krijgt hij een wassenbeeld in Madame Tussauds. Hij verkoopt door de jaren heen meer dan 16 miljoen platen.

Gerard is een echte duizendpoot en is daarom naast zijn muzikale carrière ook veel te zien op televisie. In de jaren negentig maakt hij zijn debuut op televisie als presentator van ‘Karaoke op 4’. Ook is hij een graag geziene gast bij Carlo Boszhard en Irene Moors in ‘Life & Cooking’. Hiermee houdt het niet op voor Gerard en er volgen veel programma’s vanaf vroeger tot heden zoals Gerard zijn eigen real-life soap ‘Only Joling’, ‘Shownieuws’, ‘Beste Zangers’, ‘Sterren Dansen Op Het IJs’, ‘Popstars’, ‘Wie Ben Ik’, ‘The Voice of Holland’, ‘The Masked Singer’, ‘All Together Now’ en misschien wel Gerard zijn meest bekende programma-reeks ‘Geer & Goor’ waarin hij met zanger Gordon diverse projecten op een eigen humoristische manier aanpakt.

In 2004 geeft Gerard voor het eerst in zijn twintigjarige carrière een soloconcert: ‘Only Joling – Live In Ahoy’. Daarna volgt in 2005 de formatie ‘De Toppers’ waarin hij terecht komt samen met René Froger en Gordon. Het idee was om eenmalig met zijn drieën op te treden, maar door het grote succes blijven ze dit jaarlijks herhalen. De samenstelling van ‘De Toppers’ is door de jaren heen verschillend geweest en bestaat nu uit Gerard, René Froger, Jeroen van der Boom en Jan Smit.

Naast ‘De Toppers’ blijft Gerard ook eigen concerten geven, zoals in 2007 met ‘Stout & Nieuw’, in 2008 met ‘For Your Eyes Only’ en in 2013 met ‘Lekker in de Ziggo Dome’.

Door de jaren heen scoort Gerard diverse hits, zoals ‘Reach’, ‘Corazon’, ‘Tu Solo Tu’, ‘Can’t Take My Eyes Off You’, ‘Liefde Op Het Eerste Gezicht’, ‘Zing Met Me Mee’, ‘ Maak Me Gek’, ‘Blijf Bij Mij’, ‘Maar Vanavond’, ‘Ik Hou D’r Zo Van’, en ‘Echte Vrienden’.